mandag 3. mai 2010

Hvordan vi blir påvirket av media


Alle blir påvirket av media og noen i større grad enn andre. Når vi hører om noen som er blitt påvirket av media er det som oftest når de har gjort noe forferdelig, som den skoleeleven som i 2007 tok livet av seg selv etter han hadde skutt åtte personer på skolen han gikk på i Finland. Han hadde blitt inspirert av Columbine massakren, men hva med alle som er blitt inspirert til å gjøre noe positivt. De hører vi aldri om. Det må være mange som etter å ha sett en film har bestemt seg for å kopiere det positive de nettopp har sett.

Det er flere som lufter ut sin egen aggresjon ved å se på voldelige scener i filmer og lever seg inn i dem. Det er en teori som beskriver dette kalles Katarsis-teori.

Et godt eksempel på en film som har påvirket mange mennesker er Al Gores dokumentar En ubehagelig sannhet fra 2006. Den fikk mange til tenke over om vi faktisk ødelegger jorda og hva vi kan gjøre for å unngå det.

Hvordan vi blir påvirket av media varierer mye. Utdanning, alder og kultur er alle med på å forandre hvordan forskjellige mennesker blir påvirket av det de f. eks ser på nyhetene. Et barn eller en ung person uten noen form for utdanning tar kanskje alt de ser for god fisk, mens eldre personer med god utdanning er skeptisk til det de ser og ikke godtar alt bare fordi det er på TV.

2 kommentarer:

Anders sa...

At barn og unger er mer troverdige på ting de ser en gamle. Er sant, men det er også andre faktorer på spill slik som hvilken kunnskap de har til medier og lignende.

John Gustav sa...

hei espen, det er John Gustav Hauge her.
Jeg vil bare si att jeg liker saken din, og vil bare opplyse deg om att argumentene dine er på punkt å prikke rette, du har inspirert meg mye igjennom disse årene med å lese bloggen din..

neida, men ja.

Bra argumenter og fint utvalgte eksempler.