fredag 30. april 2010

Analyse av kjønnsrollene i TV-serien Black Books


Black Books er en TV-serie som gikk fra 2000 til 2004 på Channel 4 i England. Serien er skrevet av Dylan Moran som også spiller i serien. Det er tre hovedpersoner og ingen av dem følger de vanlige kjønnsrollene.

Det er to menn og en kvinne i serien. Kvinnen er mye mer lik en stereotype mann enn en kvinne. De kommenterer dette i en episode der de kommer frem til at hun er mye mer lik en mann fordi hun ikke har noen kvinnelige venner. Mennene følger heller ikke de vanlige kjønnsrollene. De gråter, blir forelsket og krangler. Serien spiller på at kvinnen har de mer mannlige trekkene, mens mennene har de kvinnelige trekkene. Dette er derimot veldig vage trekk som bare viser seg av og til.

Ingen av karakterene er derimot stereotyper. Ingen av dem er interessert i ting som kjennetegner enten menn eller kvinner. Hovedinteressen til begge kjønnene i serien er alkohol, sigaretter og bøker og egentlig ingenting annet. Selv om Black Books er en komedie og alle er urealistiske og statiske karakterer så er de faktisk mer realistiske enn mange andre karakterer jeg har sett i andre serier.

Ved å ikke følge de tradisjonelle kjønnsrollene tror jeg alle kan kjenne seg igjen i presentasjonen av begge kjønn, ikke bare det du tilhører.

Link til et klipp fra serien der hovedpersonen Bernard Black setter seg inn i rollen som en kvinne

1 kommentar:

John Gustav sa...

for eit meget inholdrikt innleg fra din side espen, du gjør meg stolt. også til slutt vil jeg bare tilføye att Black Books spenner rompe!