mandag 10. mai 2010

Ytringsfriheten, en viktig del av samfunnet


Da den danske avisen Jyllands-Posten publiserte karikaturtegningene av muslimenes profet Muhammed ble tegnerne drapstruet og det var spesielt tegningen av Muhammed med en bombe i turbanen som vakte oppsikt.

I nyere tid sendte den satiriske animasjonsserien South Park sin tohundrede episode. For å gjøre den til noe spesielt så valgte de å parodiere dette ved at Muhammed møter opp i byen og innbyggerne diskuterer om det er greit å vise ham. Først setter de ham bak i en varebil slik at ingen ser ham, men alle kan høre ham. Er det greit? Deretter setter de ham inni en maskotdrakt slik at ingen ser ham, men han kan gå rundt? Er det greit? De ville se hvor langt de kunne gå før noen ble fornærmet og Det var nettverket Comedy Central som South Park blir sendt på som valgte å sensurere episoden. Skaperne av serien, Trey Parker og Matt stone ble truet av en islamistgruppe i forkant av episoden. Islamistgruppen truet med at skaperne av serien kunne ende opp som Theo van Gogh, en nederlandsk filmskaper som ble drept i 2004 når en islamsk ekstremist reagerte på en av filmene hans.

Det er ikke i alle land at ytringsfriheten står like høyt. I Norge og i de fleste europeiske land er ytringsfriheten en viktig del av samfunnet og en viktig del av hverdagen til mange. En form for sensur som allikevel skjer er når organisasjoner boikotter bedrifter som sender reklamer i forbindelse med programmer som støter dem. Når TV2 skulle sende TV-serien De Syv Dødssyndene i 2007 samlet et kristent medieforum kalt Familie & Medier inn nesten 19 000 underskrifter. For å unngå å miste kunder trakk REMA 1000, Byggmakker og Coca-Cola seg. Serien ble allikevel sendt som planlagt.

I dag er det svært lett å sende informasjon over hele verden og det finnes mange aviser som leses internasjonalt. Skal ikke vestlige aviser få lov til å trykke saker som støter noen i de østlige landene bare fordi de ikke har den ytringsfriheten vi har? Dette gjelder ikke bare aviser, men alle former for media.



Kilder:
http://www.dagbladet.no/2010/04/23/kultur/muhammed-tegningene/south_park/tv_og_medier/islam/11410857/

Mediekommunikasjon 2

4 kommentarer:

Ann Kristin sa...

Veldig bra innlegg, Espen! Jeg selv er utrolig glad for at jeg bor i Norge hvor vi har ytringsfrihet. Norske medier kan jo skrive om akkurat det de vil uten at de skal bli straffet for det. Vi har jo full ytringsfrihet
Og det er rart å tenke på at i Kina sitter ganske mange i fengsel for at de skriver ting som "lederen" som styrer landet, ikke synes noe om. Youtube og google er jo stengt der, for de mener at de kan bli påvirket. Det er ganske sykt.

Anders sa...

Bra innlegg. Du tar for deg et viktig tema karekataturtegningene. Hvor skal linja gå på ytringsfrihet, skal det være lov hvis folk føler seg krenket av det? Men på den andre siden hvis det ikke hadde vært lov ville de stått mot ytringsfriheten og pressefriheten.

Anonym sa...

Veldig bra innlegg ja, du får frem viktige ting når det gjelder ytringsfrihet, og tar opp både ting som står i boka og ting du selv har funnet ut.
Det med mohammed i South Park er ganske idiotisk, der de viser at jesus har eget talkshow og satan er homofil (og kjæreste med Sadam Hossain i noen episoder), hvorfor er det ingen som har reagert på dette?

Esteban Panza sa...

Veldig bra refleksjon. Du bruker egne ord og viser til eksempler som er med på å forsterke det du skriver. Guden Muhammed har uten tvil vært med å sette ytringsfriheten på dagsorden. Hva er tillatt og hvor langt kan vi strekke oss er viktige problemstillinger. Vi, i den vestlige verden har et annet syn på hva som er lov enn det muslimer har. Dette oppstår det konflikter av. Bra at du trekker inn dette temaet og viser til hendelser.