fredag 30. april 2010

Analyse av kjønnsrollene i TV-serien Black Books


Black Books er en TV-serie som gikk fra 2000 til 2004 på Channel 4 i England. Serien er skrevet av Dylan Moran som også spiller i serien. Det er tre hovedpersoner og ingen av dem følger de vanlige kjønnsrollene.

Det er to menn og en kvinne i serien. Kvinnen er mye mer lik en stereotype mann enn en kvinne. De kommenterer dette i en episode der de kommer frem til at hun er mye mer lik en mann fordi hun ikke har noen kvinnelige venner. Mennene følger heller ikke de vanlige kjønnsrollene. De gråter, blir forelsket og krangler. Serien spiller på at kvinnen har de mer mannlige trekkene, mens mennene har de kvinnelige trekkene. Dette er derimot veldig vage trekk som bare viser seg av og til.

Ingen av karakterene er derimot stereotyper. Ingen av dem er interessert i ting som kjennetegner enten menn eller kvinner. Hovedinteressen til begge kjønnene i serien er alkohol, sigaretter og bøker og egentlig ingenting annet. Selv om Black Books er en komedie og alle er urealistiske og statiske karakterer så er de faktisk mer realistiske enn mange andre karakterer jeg har sett i andre serier.

Ved å ikke følge de tradisjonelle kjønnsrollene tror jeg alle kan kjenne seg igjen i presentasjonen av begge kjønn, ikke bare det du tilhører.

Link til et klipp fra serien der hovedpersonen Bernard Black setter seg inn i rollen som en kvinne

Hvordan media påvirker vår egen identitet



Mange mener at TV-serier, bøker og musikk har vært med på å forme dem som mennesker. Vi bruker ulike medier til å finne oss selv, finne likheter og forskjeller. Vi bruker andre mennesker til å forme oss selv og skape en egen identitet.

”Det er i møte med andre at vi bygger et utfyllende bilde av oss selv.”

Nettet er en unik måte å finne andre som er like oss selv, er interessert i det samme som oss eller er helt ulike oss. På denne måten kan vi forsterke de meningene vi allerede har eller oppleve nye meninger og forandre våre egne. Vi bruker kulturelle markører og identitetssymboler for å vise andre hvem vi er og hva vi er interessert i. Det kan være alt fra en t-skjorte med navnet til et spesifikt band eller en button som bærer logoen til et politisk parti. Dette forsterker vår egen identitet på samme tid som det kan endre andres oppfatning av oss selv.

onsdag 28. april 2010

TV'ens utvikling


Jeg tror TV'ene ikke kommer til å bli mye større enn de er idag. Ikke på grunn av teknologien eller for dårlig oppløsning, men på grunn av at de må få plass i en vanlig stue. Det er ikke mange som har plass til mye mer enn 70-80" i stuen, og når du er oppe i 80" kan det fort bli for mye.
Det som kommer i nærmeste fremtid er selvfølgelig 3D. Jeg tror det kommer til å selge bra en periode men for å så tror jeg salget flater litt ut. Det er en god idé å kunne se 3D filmer hjemme i stuen så lenge vi har valget å se vanlig TV i tillegg. Noen ting trenger ikke å sees i 3D, f. eks nyhetene eller talk-shows.
Jeg så et program på NRK der de snakket om de nye oppfinnelsene innenfor TV'ens verden. Den ene gjorde det slik at den flyttet på hvor lyden var sentrert etter hvor du selv sitter. TVen kjenner igjen ansikter og flytter dermed lyden. Den kunne skrue seg av når den fant ut at ingen så på, og komme med en advarsel hvis du satt for nærme.
jeg tror de fleste innovasjonene innenfor TVen kommer til å være ting som gjør TV-tittingen enklere og mer brukervennlig. Smarte og innovative oppfinnelser.